Vibrant i la Festa del Roser a Vallfogona de Ripollès

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

El passat diumenge 12 de maig, membres de Vibrant van ser-hi presents a la Festa del Roser de Vallfogona de Ripollès, festa de gran valor etnològic i tradicional. No volíem perdre’ns ni un any més la grandesa d’una festa tan arrelada al territori, memòria viva d’un poble i que té en el “Ball del Roser” el seu punt més àlgid per tot el que representa de testimoniatge viu d’una part de la nostra història. Vallfogona del Ripollès, conscient que representava el “Ball del Roser” en la seva història, va recuperar aquesta dansa tal com havia estat per ballar-la la diada del Roser. L’esforç de les autoritats, l’Alcaldessa Carme Freixa, del jovent del poble, de Pabordes i Pabordesses que l’havien ballat i tot el poble sencer, amb la col·laboració d’en Carles d’Abàsolo, etnògraf, historiògraf, folklorista i Mestre en Dansa històrica-tradicional Catalana ha deixat fixat, altre cop, el ball del Roser a Vallfogona del Ripollès talment com es feia segles enrere.

Tots els pobles que han sabut conservar la seva cultura tradicional són respectats i admirats per tothom. Cal recuperar la història i la cultura i conèixer bé les tradicions per interpretar-les. Totes les civilitzacions tenen la dansa com l’expressió més antiga de les seves emocions. Avui són un document, amb vida i sentiment, que ens mostra molt de nosaltres i dels nostres orígens.

 

 

Per viure la festa des de dins, ens vàrem unir a l’Esbart Català de Dansaires, els millors representants del nostre país en la recuperació de danses tradicionals amb el màxim rigor històric. L’Anna Bigas, directora del Cos de Dansa des de 1994 i Vicepresidenta de l’Esbart des del 2004, ha fet una feina meravellosa que es reflecteix en l’entusiasme que acompanya a tots els integrants de les diferents seccions, dansaires de totes les edats. El seu somriure i la seva amabilitat, juntament amb la seva experiència impregnen d’entusiasme al grup. Tots plegats, una bona colla de nois i noies, nens i nenes, homes i dones extravertits molt alegres que s’ho saben passar bé. Daniel Trullols n’és el meritori i flamant president de l’esbart, d’una gran bonhomia projecta el mateix sentit entusiasme que la resta. És sorprenent la quantitat de canalla i gent jove que formen també part d’aquest esbart centenari.

Les festes tradicionals són per a gaudir-les envoltats de gent i aparcar durant unes hores les càrregues del dia a dia. Companyia, riures, música i ball. Pot haver-hi res millor?…

La Cobla Pirineu feu la música i les tres seccions de l’Esbart Català inauguren l’acte, primer els nens, després els joves i seguidament els adults. Tres danses tradicionals representatives d’arreu del territori català. Tots ballen amb una naturalitat que fa emocionar, interpreten les diferents figures dels balls amb una lleugeresa que convida a l’alegria. I a continuació el Grup del Ball del Roser de Vallfogona, els amfitrions, amb una senzillesa que convida el ball. Impecables tots els grups amb els vestuaris. Hi ha un esclat d’alegria. A plaça es fusionen tots, aplaudiments, abraçades, fotos i donen pas a les sardanes on aquí se suma tothom, dansaires i observadors.

 

 

L’alcaldessa, la nostra apreciada Carme Freixa, ens explica que la festa ha estat tot un èxit. El temps també ha estat a favor. I en Carles Abàsolo se’ns mostra orgullós, un cop més, de gaudir de la festa i els balls amb tanta gent que s’estima el nostre folklore. Ha estat un gran jorn i ens ho hem passat molt bé.

VIBRANT sempre compromesa amb la recuperació històrica i la divulgació de les nostres tradicions felicitem a l’Esbart Català de Dansaires per la seva tasca de recuperació i preservació cultural i els agraïm la seva simpatia i acollida.

 

Cliqueu si voleu conèixer La veritable història de les Festes del Roser

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Sí, Catalunya està preparada

No caldrà que expliquem què va passar el dia 17 d’agost del 2017 al nostre país, car de ben cert en som tots conscients. Aquest escrit, a més de ser una forta condemna i un rebuig total als fets que van tenir lloc a la capital del Principat, vol ser

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)