Raimon Panikkar

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Aquest 2 de novembre volem commemorar el centenari de Raimon Panikkar i Alemany, un dels pensadors catalans més reconeguts internacionalment. Raimon Panikkar nasqué el 2 de novembre del 1918 a Barcelona, de pare indi hindú, i de mare catalana catòlica. Així doncs, des de petit va créixer sota el coneixement de cultures i tradicions diverses que li permetrien la gran capacitat de comprensió, característica del seu futur pensament.

La seva carrera va ser llarga, intensa i plena de reconeixements. Qualsevol resum resta curt. Fou ordenat capellà el 1946, el mateix any del seu doctorat en Filosofia. El 1958 obtingué el de Ciències per la Universitat de Madrid i el 1961, el doctorat en Teologia per la Universitat Laterana de Roma. Del 1966 al 1978 alternà la docència als Estats Units amb la recerca a l’Índia. Del 1971 al 1987 fou catedràtic de Filosofia Comparada de les Religions i d’Història de les Religions en l’Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara. El 1987 va tornar a Catalunya i establí residència permanent a Tavertet (Osona) on oferia cursos, seminaris i trobades sobre temes filosòfics, religiosos, culturals i d’aprofundiment de les diferents tradicions de la humanitat. Més endavant va rebre el doctorat honoris causa tant per la Universitat de les Illes Balears, el 1997, com per la Universitat de Girona, el 2008. El 1999 la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. Ha publicat una cinquantena de llibres, la majoria en català, castellà i anglès, traduïts al francès, l’alemany, l’italià, el xinès, el portuguès, el txec, l’holandès i el tàmil. Ell mateix va traduir, durant deu anys, una antologia de mil pàgines dels textos dels Vedes.

Els germans Panikkar: Salvador, Mercè, Raimon i Josep M. (1941)

 

Però què fa que Raimon Panikkar sigui tan especial? O dit d’una altra manera ¿per què el seu pensament és tan valorat internacionalment?

Contingut restringit

Fes-te soci per accedir a aquest contingut!

 

Carles Solà, Humanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporànies

 

El llibre que tothom esperava ja és disponible aquí: Historia Vibrant

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

BRINDIS (1885)

Poema de juny de 1885 escrit pel metge i poeta Ramon Enric Bassegoda i Amigó, on es transmet el sentiment de germanor amb els pobles oprimits de l’època. Se solia entonar al final dels àpats.   BRINDIS A vostra taula vinc a alçar una copa, oh bons amics!, si lloc m’hi

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)