Pioners de la unió moral d’Europa

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Un 27 de novembre del 1914 a la sala de presidència de l’Ateneu Barcelonès, un grup de catalans signen el Manifest dels amics de la unitat moral d’Europa que rebrà nombroses adhesions. És a finals d’aquell any quan s’organitza un agrupament d’intel·lectuals entorn a un ideari de neutralitat i pacifisme.

En aquell primer grup transversal hom trobava des de francòfils i germanòfils a intel·lectuals propers a la Lliga Regionalista i fins i tot, marxistes com Andreu Nin. Aquest Manifest fou redactat i signat per qui era llavors president de l’Ateneu Barcelonès, Eugeni d’Ors, seguit per Manel de Montoliu, Agustí Murua,Telésforo de Aranzadi, Miguel S. Oliver, Juan Palau, Pablo Vila, Enrique Jardí, E. Messenguer, Carmen Karr, Esteban Terrades, José Zulueta, R.Jorí, Eudaldo Duran, Rafel Campalàns, J.M Lopez Picó, R.Rubalcado, E.Cuello Calón, Manel Reventó, J.Mayoral, Jaume Massó Torrents i Jordi Rubió Balaguer.

El Manifest comença dient:

“Llunyà d’internacionalisme com de qualsevol localisme, es constitueix a Barcelona un grup d’homes de professió espiritual per signar la seva creença irreductible en l’uniat moral d’Europa, i per servir a tal creença dins del que toleri la tràgica angostura de les circumstàncies actuals.”

I, així mateix, rebrá una important resposta internacional gràcies sobretot a Romain Rolland que traduí el Manifest al francès i el publicà a Au-dessus de la mêlée l’any 1915.

Tindrà molta rellevància aquesta versió francesa publicada al Journal de Gèneve des d’on es generaràn relacions importants amb grups pacifistes com l’holandès NAOR o l’ Union of Democratic Control. També cal destacar la traducció alemana de W. Herzog que publicará Das Forum el 1915.

 

LA VANGUARDIA, 13 de gener de 1915

A continuació reproduïm el text original:

Manifiesto de los Amigos de la Unidad Moral de Europa

Tan lejano al internacionalismo amorfo como a cualquier estrecho localismo, se constituye en Barcelona un grupo de hombres de profesión espiritual para afirmar su creencia irreductible en la unidad moral de Europa y para servir a tal creencia, dentro de lo que tolere la trágica angostura de las circunstancias actuales.

El principio de que partimos es que la terrible guerra que hoy desgarra el cuerpo de nuestra Europa constituye, por definición, una Guerra Civil.

Una guerra civil no quiere decir precisamente una guerra injusta. Pero entonces hay que justificarla en un conflicto entre grandes intereses ideales. Y al desear el triunfo de cualquiera de ellos, hay que desearlo para la totalidad de la república europea y en su general beneficio. No le ha de ser lícito, pues, a ninguna de las partes en pugna trabajar por la destrucción completa del adversario. Menos legítimo es aún partir del nefando supuesto de que una cualquiera de las partes se encuentra ya de hecho excluida de la superior comunidad.

Sin embargo, nos ha cabido el dolor de ver cómo esas aserciones eran admitidas, propagadas con furia, y no siempre en medios vulgares ni por voces desprovistas de autoridad. Durante tres meses ha parecido que nuestro concepto de Europa naufragaba. Pero una reacción comienza a dibujarse. Mil indicios aseguran que, a lo menos en lo ideológico, los vientos van a sosegarse ya, y que pronto van a renacer en las mejores conciencias los valores eternos.

Nos proponemos colaborar en esta reacción, contribuir a su conocimiento, y, en la medida de nuestras fuerzas, a su afianzamiento. No estamos solos; nos acompaña, desde todos los lugares del mundo, el anhelo de muchos espíritus clarividentes y el voto tácito de millares de hombres de buena voluntad, que por encima de sus personales preferencias y simpatías saben permanecer fieles a la causa de aquella unidad moral.

Nos acompaña idealmente, sobre todo desde las lejanías de lo futuro, la aprobación de los hombres que mañana llamarán buena la obra humilde a que nosotros nos damos hoy.

Para primer paso de la obra, nos esforzaremos en dar la mayor publicidad posible entre nosotros a la noticia de cuantos hechos, declaraciones y manifestaciones se produzcan, bien en los países belígeros, bien en los neutrales, y en que se revele la restauración de un sentido de síntesis superior y de altruidad generosa.

Más tarde podremos ampliar nuestra acción y darle en servicio empresas nuevas.

No pedimos otra cosa a nuestros amigos, a nuestra Prensa, a nuestros conciudadanos, que un poco de atención a estas palpitaciones de la realidad, un poco de respeto a los intereses de humanidad superior, un poco de amor a las grandes tradiciones y a las ricas posibilidades de la Europa una.

Barcelona, 27 de noviembre de 1914.

Eugenio d’Ors.– Manuel de Montoliu.– Aurelio Ras.– Agustín Murúa.– Telesforo de Aranzadi.– Miguel S. Oliver.– Juan Paláu.– Pablo Vila.– Enrique Jardí.– E. Messeguer.– Carmen Karr.– Esteban Terrades.– José Zulueta.– R. Jorí.– Eudaldo Durán Reynáls.– Rafael Campaláns.– J. M. López Picó.– R. Rucabado.– E. Cuello Calón.– Manuel Reventós.– J. Farrán Mayoral.– Jaime Massó Torrents.– Jorge Rubió Balaguer.

Cent anys després un altre manifest neix des del bressol català. Un manifest que vol ser una petita contribució i continuïtat d’aquell “primer”; unes idees d’on s’intenta denunciar el rebuig al clar desviament dels valors i principis europeus que tant ha costat poder mantenir durant anys. La societat continua doncs a la recerca d’uns drets civils i humans als quals les forces polítiques i les elits segueixen sense donar suport.

És per tant aquest el propòsit: continuar la tasca que uns catalans van encetar mostrant unitat per una sola fita i amb la clara convicció que un poble sencer pot lluitar i guanyar, si s’ho proposa, quan creu en sí mateix.

Actualment recuperem aquest anhel en unes circumstàncies diferents en la forma però talment iguals en llur profunda realitat. La preocupació i necessitat de mostrar el nostre rebuig a una Europa que es deforma i perd allò que mai hauria d’haver estat oblidat.

Per conèixer el Manifest 2018 cliqueu al següent enllaç on també podreu adheriu-vos, si voleu recuperar les actituds que ens han fet ser el que som: el respecte, la generositat, l’honradesa, l’ètica i la pau dins una Europa on les virtuts públiques esdevinguin els valors que ens defineixen: dignitat, llibertat, igualtat, solidaritat:

MANIFEST DELS AMICS DE LA UNITAT MORAL D’EUROPA (2018)

 

Míriam Garcia Villa. Escriptora. Gestora i coordinació cultural

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Compromís amb les tres “R”

Compromís és recordar el passat, treballar el present i deixar el camí preparat pels que vinguin en un futur. Tenim les eines per fer-ho. Aquest article no anirà acompanyat de xifres mostrant quants érem els que vam intentar votar, ni quants els que no, ni quantes càrregues vam patir, ni

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)