Personatges anònims de la maçoneria

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tenim costum d’utilitzar el que s’anomena “panteó de personatges il·lustres” per significar que un poble, una associació… té persones de vàlua que, pel fet d’haver-hi pertanyut, afegeixen importància i reputació al poble, associació… La maçoneria també l’utilitza, el panteó, amb noms com Mozart, Sibelius, Goethe, Ramon y Cajal, Rossend Arús, Lluís Companys…. D’aquesta manera, es vol fer entendre que la maçoneria amb persones de reputació a les seves files no pot ser allò que diuen les llegendes negres, sinó tot el contrari, alhora que aquestes persones poden suscitar confiança per voler pertànyer a la maçoneria.

Fer servir el “panteó” suposa deixar-ne fora persones anònimes que han contribuït que la maçoneria pugui tenir una història ininterrompuda de 300 anys, alhora que, en alguns casos, les seves accions humanitàries han ajudat a alleugerir algunes vicissituds dels seus conciutadans.

Contingut restringit

Fes-te soci per accedir a aquest contingut!

 

Quim Vendrell Moreno – Gran Lògia de Catalunya

FONTS: Centro Documental de la Memoria Historica. Sección Especial. Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Salamanca, lligall 214 a 217-A-1; Donativos últimamente recibidos. La Vanguardia, 2 desembre 1938, p. 4.; La Veu de l’Empordà, 22 setembre 1923, p. 5.;  CLEMENTE MUÑOZ, Josep Carles; POLO, Juan Francisco. La prensa humanitaria en la España contemporánea (1870-1899). Madrid: Fundamentos, 2003, p. 213. ;  COMÍN COLOMER, Eduardo. La masonería en España. Madrid: Nacional, 1944, p. 448. ;  FERRER BENIMELI, José Antonio. La Masonería española. Madrid: Istmo, 1995. ;  SANCHEZ CERVELLÓ, Josep; VENDRELL MORENO, Quim. La Gran Lògia de Catalunya. Orígens, consolidació i repressió franquista. Una història vigent. Tarragona: Arola, 2011.

 

El llibre que tothom esperava ja és disponible aquí: Historia Vibrant

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

El tractat de Versalles de 1919. Un segle després

El 28 de juny d’enguany commemorem els 100 anys del Tractat de Versalles. El 10 de novembre passat es commemorà l’armistici del 1918, el final de la I Guerra Mundial, sense cap autocrítica. Possiblement arribarà (dubtem-ho, però donem un marge d’esperança) durant la celebració de l’efemèride d’avui. Podria ser que

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)