No hi ha futur sense passat

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Amb motiu de la Diada de Catalunya, el passat setembre un grup de joves nacionalistes vinguts de Flandes per conèixer de primera mà el nacionalisme català s’entrevistaren amb en Jordi Riba president de Vibrant. La cultura és una eina per obrir finestres al món. No debades, ens agrada establir sinergies amb altres entitats tant a dins com a fora del territori català, contribuint-hi a divulgar el coneixement de la nostra realitat nacional.

L’Entrevista ha estat publicada en la revista nacionalista flamenca Grondvest el passat mes de febrer de 2020. Tot seguit, mostrem el contingut traduït al català:

Portada de Grondvest de Febrer 2020

 

Grondvest, Febrer de 2020

Setembre passat, durant la Diada nacional de Catalunya, la secció de joves JeV del VVB (Vlaamse Volksbeweging, Moviment Popular Flamenc) va mantenir una conversa amb Jordi Riba i Oliveras president de l’associació cultural Vibrant, fundada el 2014.

L’objectiu d’aquesta associació és despertar la consciència nacional catalana a través de recuperar la història de Catalunya. A Vibrant opinen que durant segles els ocupants francesos i espanyols han tergiversat aquesta història, l’han negada, traïda i amagada. Tot plegat, per impedir el desenvolupament de la nació.

Cardonistes

El nom Vibrant fa referència a un dels dos pseudònims que va utilitzar Daniel Cardona i Civit, (1890-1943), autor i polític català actiu durant les rebel·lions catalanes dels anys vint i trenta del segle passat. Per aquesta raó els membres de Vibrant es consideren “cardonistes”.

Daniel Cardona fou conegut com “l’irlandès” per la seva admiració del procés d’independència irlandès. Va fundar el partit polític Nosaltres Sols el 1931, ‘Nosaltres només, nosaltres mateixos’, és en realitat la traducció de Sinn Feinn, amb qui va mantenir contactes, així com amb el Parti Nationaliste Breton i fins i tot creà una organització militar secreta a 1932.

Cardona era, per tant, un catalanista radical que volia la independència de Catalunya, assumint la lluita armada i les rebel·lions per obtenir-la. Això el va impulsar a participar en la fundació de La Bandera Negra, l’organització armada d’Estat Català. Inspirada en la bandera negra que onejava durant el setge de Barcelona, de significat oposat a la bandera blanca, simbolitzava la lluita, “sense treva”, fins al sacrifici final. Tanmateix, no participà dels plans de La Bandera Negra per assassinar el rei espanyol de llavors Alfons XIII.

La bandera negra, amb la seva aparença original o nova, apareix regularment durant les manifestacions catalanes pel dret a l’autodeterminació.

Per cert, Cardona no era només un nacionalista radical. També s’oposà fermament al feixisme, del que va dir que era «destructiu, enganyós, xafigant i tirànic» i el considerava una amenaça per a la independència catalana.

Vibrant “i més enllà

Vibrant, amb Cardona com ideòleg, no s’ocupa lògicament només de la història. Va més enllà tal com va repetir Jordi Riba a la nostra delegació juvenil.

Vibrant vol que els catalans tornin a sentir-se orgullosos de ser catalans. Vol determinar què vol dir “catalanitat”, és a dir, definir la identitat catalana. La llengua i la cultura, però també, els costums i els valors defineixen la catalanitat, la identitat catalana que, primer, s’ha de reflectir en la societat existent pròpia, que sovint ha estat colonitzada i que, avui, segons ens diu Vibrant, encara ho està.

Per exemple, els catalans han de començar a assumir l’administració i els serveis propis, a tots els nivells i a tots els fòrums, i catalanitzar-los.

Per tant, l’associació no combrega amb la política actual dels partits. Ens diu que els partits polítics estan tots d’alguna manera endeutats amb el règim i Vibrant considera que qualsevol mena d’oposició és igualment legítima. Segons Jordi Riba, el poble haurà de lluitar i conquerir la llibertat mitjançant una revolució.

I què vindrà després de la independència?

Fins i tot quan Catalunya sigui independent, Vibrant encara té un paper a jugar.

Al cap i a la fi, Catalunya, com altres països europeus, està sotmesa a la immigració. Aquesta immigració es pot convertir en una història positiva, però només funcionarà si els immigrants s’integren a la societat catalana. I si, a més de la seva identitat, de la qual òbviament no haurien de distanciar-se, també adopten la identitat i els valors del país on hi vénen a viure. Vibrant vol que aquest objectiu no es perdi de vista.

Una Europa dels pobles i les idees

Altres pobles que són una nació però encara no tenen un estat propi, com Flandes, Escòcia, Irlanda o Còrsega, tenen cadascun els seus problemes i necessitats específiques. A Vibrant en són ben conscients. Tanmateix, tenen en comú que estan ocupats i se’ls impedeix seguir pel seu propi camí.

Vibrant vol, doncs, que els catalans s’aliïn amb aquests pobles i concloguin acords per formar una Europa dels pobles, una Europa de les idees, més que una U.E. del gran capital i de les multinacionals.

Ens agrada la història perquè ens interessa el futur

Vibrant vol que els catalans es conscienciïn de nou i es sentin orgullosos del fet de ser catalans. Això s’assoleix mitjançant la llengua, la tradició, els valors i la cultura. Per la qual cosa, col·laboren amb un grup de persones especialitzades en les disciplines implicades: història, llengua, tradicions, literatura i política.

El passat català és la clau del seu futur, ofereix la perspectiva adient des d’on es pot escriure aquest futur. Per tant, l’eslògan de Vibrant és “ens agrada la història perquè ens interessa el futur”.

El VVB també considera el passat i la identitat d’aquesta manera. Per tant, hem escrit en el nostre nou programa polític l’ambició  d’engegar un nou grup de treball “Història i identitat” les activitats del qual es troben a la nostra revista Grondvest, a la nostra pàgina web, al Facebook i Twitter. No per determinar allò que és obligatori de saber o no  (ens estimen més deixar aquest extrem a altres), sinó per tal que la consciència flamenca que té les seves arrels en el passat, creixi i floreixi en el futur.

Les persones que interessades en aquest grup de treball poden contactar la nostra secretaria a través de l’adreça de correu electrònic: “secretariaat@vvb.org”.

Aquells que vulguin saber més sobre Vibrant poden visitar el lloc web “historiavibrant.cat” o seguir l’associació al Facebook, Instagram o al Twitter a l’adreça “Vibrant@HistoriaVibrant”.

L’equip de Vibrant vol agrair l’atenció  i el tractament rebuts per part de la redacció de Grondvest i els membres del JeV del VVB als que desitgem un futur venturós.

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Josep Dencàs (1900-1966), l’heroi incòmode

Hi ha personatges que retronen per les pàgines de la història, essent recordats i venerats per generacions i generacions. Qui no ha sentit mai els gloriosos noms de Francesc Macià, Pau Claris, Rafael de Casanova, Ramon Cabrera, Bernat Desclot o Ermessenda de Carcassona… Tanmateix, alguns noms romanen oblidats per la

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)