Llavors catalanes al Brasil: exili, catalanisme i cultura

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Al llibre Terres Verges, de l’escriptor rubinenc Enric Larreula, una de les qüestions més importants és aquesta: “És possible una Nova Catalunya a l’altra banda del món?”. L’obra és una narrativa de l’exili al Brasil, l’any 1924, d’una família plena de valors catalanistes i de llibertat. A Espanya, eren temps difícils, de molta foscor sota la dictadura de Primo de Rivera. Malauradament, viure a l’exili no és cap cosa anecdòtica per als catalans. De fet, al segle XXI, encara n’hi ha a Europa. Tanmateix, l’indret esmentat a aquest article és molt més llunyà. Tornem al Brasil, viatgem a São Paulo, el cor del país.

 

La fundació del primer centre català al Brasil

Una de les veus més valorades sobre la presència catalana al Brasil va ser la de Flerts Nebó (1920 – 2017). El pare de Nebó se’n va anar a terres brasilers perquè no volia viatjar a Marroc per fer el servei militar. Va arribar a Rio de Janeiro l’any 1911 i, cinc anys després, va arribar a São Paulo. Segons Flerts Nebó, en arribar-hi l’any 1916, el seu pare va trobar una colla de catalans, i van fundar-hi el primer Centre Català del Brasil. Nebó va néixer a São Paulo, i va passar-hi tota la seva vida. Va ser metge i un dels fundadors de la Societat Paulista de Reumatologia. A més a més, era membre de l’Acadèmia Brasilera de Metges Escriptors. Al Brasil, Nebó va ser reconegut per la seva prolífica creació d’obres. L’any 1999, per exemple, va rebre el Premi Manoel Antônio de Almeida. Una de les seves obres, en portuguès, va ser “Uma breve história da Catalunha” (Una breu història de Catalunya).

Flerts Nebó – Sociedade Brasileira de Médicos Escritores

Flerts Nebó també va ser un dels responsables de la creació d’un altre centre català a São Paulo, el 1948, però abans de parlar-ne, cal esmentar la fundació, l’any 1930, d’una entitat política – també a São Paulo, que tenia per objectiu defensar una Catalunya republicana, un Estat independent per als ciutadans catalans. La fundació del Centre Català Republicà no va ser un acte aïllat. Avui dia, qualsevol fundació o esdeveniment important és anunciat als portals de notícies i xarxes socials. Tanmateix, l’any 1930, el sorgiment del Centre Català Republicà al Brasil va ser anunciat a una revista en català que tenia les seves arrels a la capital de l’Argentina.

 

El gran anunci a la revista Ressorgiment

La revista Ressorgiment va ser fundada a Buenos Aires l’any 1916, i fins al 1972, va ser la publicació en llengua catalana amb més durada al continent americà. La seva funció era promoure la identitat catalana a l’exterior, i tenia una relació amb el món de la política més que evident. L’anomenada “qüestió catalana” hi va tenir un gran protagonisme.

A l’edició 164 de Ressorgiment (el març de 1930), més precisament a la pàgina 2657, la fundació del Centre Català Republicà a São Paulo va ocupar la part central de la secció de notícies. Sense imatges, solament lletres. Hi deia:

«Tal com ja vam anunciar als nostres lectors, els catalans de Sao Paulo han fundat una llar col·lectiva per tal de recordar la pàtria i treballar per la seva cultura i llibertat. Suara ens n’ha arribat una nota, amb prec de publicació, que ens complaem a transcriure. Diu: ‘Un estol de catalans radicats a Sant Pau (Brasil), aplegats en Assemblea el dia 26 de gener proppassat, deixaren constituïda una entitat de caire patriòtic que porta el nom de Centre Català Republicà. L’estatge social ha estat instal·lat a la rua do Carmo, 25. La nova entitat, per mitjà d’aquestes columnes, saluda fervorosament a tots els catalans que es troben lluny de la terra pàtria, i es posa a la disposició de les entitats congèneres establertes arreu del món. La primera Junta Directiva ha estat formada pels senyors Jaume Pladevall, Francesc Bordes, Francesc Fabra, Enric Rosó-Roca, Fèlix Garcia, Antoni Menéndez Colomines i Ricard Canela».

La notícia va ser acabada amb aquest missatge: “Salut, germans! Per la llibertat i la cultura de Catalunya, amb vosaltres, sempre. Avant!”.

Els ponts entre Brasil i Catalunya [i també entre altres països de l’Amèrica i les terres catalanes] formen part d’una història de preservació de la memòria i identitat d’un poble arran les persecucions polítiques i culturals que pateix. Aquestes primeres llavors catalanes al Brasil en són una prova cabdal. I més que una terra de grans dimensions naturals, Brasil sempre ha estat un lloc d’acolliment, on hi ha cabuda per a tots aquells que volen viure-hi, treballar-hi i conviure amb les diferències culturals, però sense oblidar els seus orígens, la seva cultura i les raons de ser el que són.

 

Rodrigo Alves, responsable de la revista digital Aqui Catalunha, dedicat a l’actualitat de Catalunya. Treballa per la promoció cultural i lingüística de Catalunya al Brasil. Professor d’idiomes i traductor.

REFERÈNCIES
Flerts Nebó: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/catalans-al-mon/flerts-nebo-brasil/video/5760385/;  Associação Cultural Catalonia: http://www.catalonia.com.br/download/InfoCatalonia/InfoCatalonia_58_cat.pdf; Revista Ressorgiment: http://mdc2.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/ressorgim/id/618/rec/162; Butlletí de la Societat Brasilera de Metges Escriptors: http://static.recantodasletras.com.br/arquivos/6068252.pdf?1501337748

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Catalunya i Amèrica: una introducció i un punt de partida

“Si ens aixequem ben d’hora, i treballem sense retrets, som un país imparable”. Això ho va dir l’entrenador Josep Guardiola l’any 2011, en rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya. Això també ho diríem nosaltres, oi? Naturalment. Qui de nosaltres? Els catalans de Santpedor? Els catalans de Girona? Els

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)