La Junta de Braços

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

La Junta de Braços de més fama és la celebrada entre el 30 de juny i el 9 de juliol de 1713, que decideix la guerra a ultrança contra les Dues Corones borbòniques, Castella i França. La Diputació del General convoca aquesta Junta de Braços quan ha d’enfrontar la situació derivada de l’aplicació dels tractats d’Utrecht, que ens esborren del mapa dels Estats en benefici de les potències europees.

Les deliberacions de la Junta de Braços s’inicien el dia 30 de juny de 1713 al palau de la Diputació del General, amb els representants dels Tres Braços aplegats al Saló de Sant Jordi, i després cada braç delibera per separat. El Braç Eclesiàstic decideix inhibir-se en el debat sobre la continuació de l’estat de guerra, però a les deliberacions del Braç Reial guanyen els partidaris de seguir la guerra. Pern la seva banda, el sis de juliol, el Braç Militar es manté dubtós encara i en aquestes circumstàncies pren la paraula el diputat Emmanuel de Ferrer i Sitges, dient un llarg discurs on acaba arribant a la conclusió que:

“… Per totes estes raons sobredites, só de vot que des de luego s’empunyen les armes, s’alcen banderes, s’allisten soldats, no perdent-se un mínim moment”

El seu raonament, junt amb el coneixement que el Braç Reial s’ha decantat per la guerra a ultrança, decideixen el Braç Militar –i de retruc, la Junta de Braços– a continuar la guerra de defensa de les llibertats i Constitucions de Catalunya.

El 9 de juliol es proclama la decisió de la Junta de continuar la guerra. Acaba així la guerra de Successió i comença la guerra dita dels Catalans o de Catalunya.

 

El Saló de Sant Jordi de la Diputació del General o Generalitat

 

Però, què és la Junta de Braços?

La Junta de Braços és una institució que comença com a consell consultiu, a requeriment de la Diputació del General, i que evoluciona ràpidament a conseqüència de la dificultat de celebrar Corts a conseqüència de l’absentisme dels reis de la casa d’Àustria.

Sense poder legislatiu, però donant suport “parlamentari” a l’acció de govern de la Generalitat o Diputació del General, la Junta de Braços juga ja un paper important el 1640 a l’inici de la guerra de Separació. Perquè la Junta de Braços ve a ser una reunió d’emergència de les Corts, amb capacitat de formar el que avui diem “gabinets de crisi”.

La decisió de convocar la Junta de Braços recau en els tres diputats i els tres oïdors que formen la Diputació del General i la constitució de la Junta segueix el model de les Corts, reunint els tres braços a partir de tots els representants a Corts que es troben a Barcelona en el moment de la convocatòria. La urgència és la justificació d’aquest procediment, ateses les dificultats de missatgeria i transport pròpies de l’època.

Prescindint de la monarquia, la Junta de Braços prefigura el sistema parlamentari d’una república democràtica i moderna. Com el que es donen els joves Estats Units d’Amèrica l’any 1776, en proclamar la seva independència.

 

Jordi Peñarroja, col·laborador de Vibrant

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Qui va ser realment Sant Jordi?

Un altre any, com és tradició, el 23 d’abril celebrarem el dia de Sant Jordi, una tradició ben arrelada al nostre país que també hem sabut exportar a altres contrades. Centenars de parades a tots el municipis de Catalunya ompliran els carrers i milers i milers de llibres i roses seran

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)