La Corona d’Aragó va ser una autèntica Confederació de Nacions

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

D’igual manera que Canadà, Austràlia, Jamaica, Nova Zelanda i Regne Unit són Estats independents amb legislacions pròpies malgrat tenir en comú el mateix cap d’Estat, la Reina d’Anglaterra; Catalunya i Aragó van iniciar 800 anys abans de la Commonwealth realms una confederació en la qual van compartir el mateix cap d’estat, però amb institucions, lleis, idiomes i monedes separades.

L’any 1134 mor sense descendència Alfons I el Bataller, rei d’Aragó i Navarra, provocant un bon enrenou amb un testament d’allò més estrafolari, deixava els seus regnes a tres ordes religiosos-militars, el Templel’Hospital i el Sant Sepulcre. A l’Església li manca el temps per reclamar els drets d’herència dels seus tres ordes militars; a Navarra, aire que vol dir vent, s’afanyen per escollir un rei entre els seus nobles i, aprofitant-se del desconcert, les tropes del rei de Castella ocupen Saragossa.

La noblesa aragonesa, a la desesperada, obliga a fer-se càrrec del tron al germà del rei mort, Ramir el monjo, que és prou feliç fent de bisbe i li fa molta mandra la cort.

Ramir, ventila la situació en un tres i no res. Amb la mediació de l’arquebisbe de Tarragona, pacta amb el Principat de Catalunya una aliança creïble per fer front a Castella; en poc més d’un any es casa, té una filla, Peronella, i convenç els seus nobles per donar la nena, amb només un any de vida, com a muller al principal mandatari de Catalunya, el príncep dels Comtats catalans i comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV de vint-i-sis anys, amb tot el regne com a dot, establint que restessin en vigor els costums dels aragonesos. I abans d’acabar l’any 1137, abdica i s’entorna al monestir.

A Catalunya li convenia aquesta aliança per tenir l’esquena protegida a la vegada que mirava cap a la Mediterrània. Ramon Berenguer IV, per cert membre de l’orde del temple, negocia la retirada dels castellans i contribueix a eixamplar les fronteres del regne d’Aragó, tanmateix com feia amb els territoris de Catalunya, sempre pactant amb les respectives Corts. Després, el seu fill hereta tots els títols i és proclamat com el primer rei de la Confederació catalana-aragonesa, a Catalunya com Alfons I i a l’Aragó com Alfons II. Cosa curiosa, es deia Ramon com els seus avantpassats del casal de Barcelona, però mort el pare, la seva mare li canvia el nom, es pensa que per facilitar l’acceptació dels aragonesos.

No confondre pas Regne d’Aragó amb la Corona d’Aragó

Inicialment, el conjunt territorial de la Confederació no tingué un nom comú i específic, es feia servir Aragonum et Catalonie (d’Aragó i de Catalunya), quan calia referir-se a la cosa comuna. Després, amb Mallorca i València va esdevenir una unió de regnes forals amb entitat jurídica i drets propis que el monarca devia jurar i respectar. Es documenten les següents denominacions: regno, dominio et corona Aragonum et Catalonie (regne, domini i corona d’Aragó i de Catalunya); Patrimoni Reial i Ceptre ReialRegnes de Catalunya i d’Aragó; i, en l’actualitat, només Corona d’Aragó.

El conjunt dels seus habitants eren coneguts exteriorment com a catalans, donat que els ciutadans dels regnes de parla catalana foren majoria, a la vegada que més actius en el comerç i la política exterior.

La reeixida Confederació va acabar el 1715 per la força de les armes, amb l’ocupació borbònica i el Decret de Nova Planta.

Jesús Lloria. Article publicat originalment a la Xusquipèdia

 

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)