Josep Carner-Ribalta, de Balaguer a Califòrnia passant per Moscou i Prats de Molló

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Josep Carner-Ribalta, polític, poeta, assagista, novel·lista, traductor i guionista, neix a Balaguer (Noguera) el 1898 i mor a Sacramento (Califòrnia) el 1988. De ben jove començà a escriure en diverses revistes, la seva vocació d’escriptor farà parella amb la del seu compromís polític. A la seva vila nadiua dirigeix la revista La Falç (1912- 1926) i escriu a L’Estisora (1916), setmanari de barrila defensor dels drets polítics de les dones, més endavant redactarà articles per a  La Flama (1920), vinculada a la línia patriòtica de Francesc Macià. Un dels mentors de la seva formació política és el mestre de Bellcaire d’Urgell, Jaume Arquer[1], que en la seva joventut fou acusat de cremar una bandera espanyola.

Es trasllada a viure a Barcelona on segueix escrivint en publicacions d’orientació patriòtica, o com en deien aleshores separatistes, L’Intransigent (1918-1922) i La Sardana (1925-1937) de la que serà redactor en cap. En el període anterior a la dictadura del general Primo de Rivera (1923-1930), com tants catalans al llarg de la història, s’ha d’exiliar a causa del seu compromís polític. Després d’una breu estada a París, on col·labora en la fundació del Casal Català, marxa cap a Londres i Oxford (1922) on fa de professor d’idiomes i de corresponsal de la Publicitat (1922-1939). Treballa per a la Fundació Bernat Metge en la traducció dels clàssics. Estudia literatura anglesa i en concret la poesia, que després influenciarà la seva obra literària.

Retornat a París el 1923, col·labora amb Francesc Macià, amb el qual l’unirà una profunda amistat, fins al punt d’esdevenir el seu secretari personal. És el responsable del butlletí quinzenal Estat Català (1923-1925) que es publica a París. El 1925 acompanya Macià a Moscou, per tal de recaptar ajut econòmic i suport polític, per a engegar un procés insurreccional que permeti l’alliberament de Catalunya. Andreu Nin els fa de guia i d’intèrpret dels dirigents soviètics, s’entrevisten amb G. Zinoviev, cap del Govern de l’URSS, i, l’aleshores secretari de la Komintern, N. Bukharin. Tanmateix, tot i la inclusió del dret d’autodeterminació a la Constitució de l’URSS, els seus dirigents no donen suport a les peticions dels catalans, encara que manifesten la seva simpatia pel projecte de Macià, que ells creien massa romàntic.

Francesc Macià, plaça Roja de Moscou, 1925

El 4 de novembre de 1926 forma part dels 300 voluntaris catalans que des de Prats de Molló travessaran la ratlla fronterera i, dos dies més tard, a Olot proclamaran la República Catalana, en una acció coordinada amb la CNT que havia de convocar una vaga general. L’intent fracassà per la delació d’un doble agent italià que denuncià els fets a la gendarmeria, uns 112 expedicionaris són detinguts, d’aquests el gener de 1927 disset són jutjats a París, el judici fou un triomf propagandístic perquè permeté de denunciar els crims de la dictadura, i féu conèixer la voluntat d’independència d’un ampli sector de la societat catalana a la premsa i l’opinió internacionals. Els acusats compliran dos mesos de presó i seran expulsats a Bèlgica. Durant el seu exili belga i sota la direcció de Carner-Ribalta, Estat Català publicarà el recull de les seves experiències i testimonis del judici a La Catalogne rebelle (1927).

Procés pels fets de Prats de Molló, París, 1927

El 16 d’agost de 1928 arribaran a l’Havana  Macià i el seu inseparable col·laborador Ventura Gassol, des de primers de gener havien visitat tots els nuclis i entitats catalanes d’Amèrica del Sud, tres mesos abans Carner-Ribalta havia arribat a Cuba per a preparar l’Assemblea Constituent del Separatisme Català, ell hi presentava una ponència de tàctica: Concentració Nacional o Partit Separatista, una altra de les ponències era la de J. Conangla Projecte de Constitució Provisional de la República Catalana, que es discutí i s’aprovà entre els dies 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre, al Centre Català de l’Havana, és coneguda com la Constitució de l’Havana. Durant la seva estada a l’illa escriu l’opuscle El cas personal de Francesc Macià en el Moviment Patriòtic de Catalunya (1928), on presentarà la figura de Francesc Macià com a cabdill indiscutible del separatisme català. Mentrestant publica assaigs i crítiques literàries al gairebé centenari diari cubà, Diario de la Marina (1844-1959).

L’Havana, 1928

Una vegada acabada l’assemblea, Carner-Ribalta, Macià i Gassol, faran estada a Nova York. El primer treballarà en publicitat cinematogràfica per a la Paramount Pictures, més tard es traslladarà a Hollywood, on farà de guionista. Com a resultat de la seva experiència en el camp del cinema, publicarà després del seu retorn a Catalunya a l’editorial Barcino Com es fa un film (1934), el primer llibre català sobre cinema.

Tota aquesta activitat internacional la reflectirà en el seu llibre de memòries: De Balaguer a Nova York passant per Moscou i Prats de Molló, publicat el 1972 per  Edicions Catalanes de París. Escriptor prolífic escriu poesia: Acoraments i gaudis (1925); Càntic d’amor (1934); Poetes russos de la Revolució (Revista de Catalunya, 1926), que serà reeditat en ple conflicte bèl·lic el 1937 pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya; Les gràcies terrenals (1958) i L’alegre vianant (1969). També novel·la i teatre: L’etern adolescent (novel·la, 1925), El triomf del Jazz (teatre, 1932), El plaer de viure (teatre, 1933), Noies de setze anys (teatre, 1934), Sota el cel dels tròpics (1935).  L’alegre vianant (1969), Sícoris (1981) i les narracions Nits de lluna a l’Orinoco (1983). El 1945 fou guanyador de la Flor Natural dels Jocs Florals de Bogotà (Colòmbia).

Altres publicacions són el seu estudi sobre Gaspar de Portolà (1717-1786), resultat de les seves recerques a les biblioteques de Califòrnia, Nova York i Washington: Contribució a una biografia de Gaspar de Portolà (1971) i Els catalans en la descoberta i colonització de Califòrnia (Mèxic 1947), en edicions a Catalunya publica:  El complot de Prats de Molló (1987) i Retorn a Macià (1987), d’aquest text redactat un any abans de la seva mort cal destacar-ne dos eixos de la seva reflexió política: a).- la fallida del pactisme autonomista, que ha generat un Estatut escanyolit, insuficient i b).- la necessitat d’aglutinar totes les forces independentistes en un programa comú, per fer front a l’Estat espanyol. Ha traduït, algunes vegades amb col·laboració amb Ventura Gassol, a: Valéry, Tagore, Gorki, Dostoievski, Wilde i Yeats.

Carner-Ribalta adapta els diàlegs dels films de Hollywood pel públic hispà. Fotograma: “El cuerpo del delito” (1930). Carner-Ribalta apareix a la dreta, oferint la mà. Sap que les pel·lícules arriben a Catalunya i hi treu el cap com a extra amb la voluntat que la família pugui veure’l. 

El 1931, instaurada la Generalitat Republicana, Macià crida al seu costat l’antic col·laborador. Aquest mateix any el seu amic, Manuel Gonzàlez i Alba, li prologa i publica a la seva editorial l’Arc de Berà el seu segon text sobre la figura de l’Avi, Francesc Macià (1931). Inicia un període de treball a la Conselleria de Cultura, dirigida per Ventura Gassol, de 1933 fins a 1936 treballarà com a Cap de Premsa del Parlament Català, alhora promou des de la Generalitat el Comitè de Cinema.

Durant els fets del Sis d’Octubre del 1934, restarà al Palau de la Generalitat al costat del president Lluís Companys i serà  empresonat amb la totalitat del Govern Català.

En esclatar la guerra és nomenat responsable de la Comissaria d’Espectacles del Govern Català, des d’on s’esforçarà per introduir el cinema a les escoles com a eina pedagògica, alhora impulsarà la formació d’un teatre i cinema innovadors, que s’adeqüin a les necessitats de la guerra i la revolució, per treballar en aquesta línia, farà venir a Catalunya el director teatral alemany Erwin Piscator (1893-1966). Malauradament, el seu desacord amb elements de la CNT-FAI que controlaven el Sindicat de l’Espectacle, l’obligaran a exiliar-se.

S’estableix primer a París, després a Mèxic i més tard a Nova York. A banda del seu treball professional com a traductor, publicista i escriptor, els anys següents (1939-1945) són d’una intensa activitat política, així, durant la Segona Guerra Mundial, participa en un programa radiofònic propiciat per l’Oficina d’Afers Interamericans dels Estats Units, de propaganda antifeixista.

El 1941, el Consell Nacional Català de Londres el nomena delegat als EUA, l’any següent es crea el grup Free Catalonia, el seu portaveu amb el mateix nom serà dirigit per Josep Carner-Ribalta (1942-1944). Free Catalonia col·laborà amb els serveis d’intel·ligència militar dels EUA, en l’elaboració d’un seguit d’estudis de tipus politicomilitar per tal d’enderrocar el règim del general Franco[2], segons quina fos l’evolució militar de la Segona Guerra Mundial: Pla d’invasió de la Península Ibèrica, El problema polític ibèric. En la redacció d’aquests treballs sempre es parteix del concepte de la totalitat de la nació, de Perpinyà fins a Alacant.

Nova York, 1945. Manuel Serra i Morera, Carner-Ribalta i Josep M. Fontanals, posant flors a la tomba de Roosvelt en nom de Catalunya

El 14 d’abril de 1945 Josep Carner-Ribalta, Josep M. Fontanals i Joan Ventura Sureda, com a membres de la Delegació del Consell Nacional Català de Londres als EUA, presenten una Apel·lació a les Nacions Unides en nom de Catalunya, a la Conferència sobre Organització Internacional que es farà a San Francisco (Califòrnia). En el document es demana que les Nacions Unides facin atenció al problema de l’alliberament nacional de Catalunya, a l’exercici del seu autogovern, a convocar un plebiscit per tal de decidir el seu caràcter de nació i que qualsevol conflicte entre Catalunya i Espanya sigui oït pel Consell de les Nacions Unides o la Cort Internacional de Justícia.

A finals dels anys vuitanta el Moviment de Defensa de la Terra, en la seva publicació La Veu de la Terra edità una biografia de J. Carner-Ribalta, que fou redactada per en Josep Sort i qui signa aquest text.

Agustí Barrera

[1] Pare de Jordi Arquer i Saltor (1907-1981) Polític i escriptor. El 1928 impulsà la formació del Partit Comunista Català (PCC) i el 1930 fou un dels fundadors del Bloc Obrer i Camperol (BOC). Des del 1935 és un dels destacats dirigents del Partit  Obrer d’Unificació Marxista (POUM).
[2] Es tracta de l’ocupació de la Península Ibèrica en l’operació Torch, en la qual i participarien nuclis de catalans coneixedors dels possibles llocs de desembarcament, situats a la costa catalana.

 

Recomanem aquest magnífic vídeo produït per Ràdio Balaguer amb motiu de l’exposició que Balaguer dedicà al seu fill:

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Estat Català. Independentisme revolucionari

El 8 de juliol del 1922 Francesc Macià junt amb un grup de patriotes fundaren, a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI), l’organització paramilitar Estat Català (EC), hereva ideològicament de la Federació Democràtica Nacionalista (FDN) creada per Macià en 1919, formada per l’agrupament

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)