Els tres presidents oblidats

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

El  10 de gener del 2016, el Parlament de Catalunya investia Carles Puigdemont i Casamitjana com a 130è President de la Generalitat. Es culminava així un tortuós procés de negociació de més de tres mesos. Hi ha un problema, en tot això; el nou president és en realitat el 133è, i tot seguit us explicarem per què.

La derrota de 1714 significà la destrucció de totes les institucions catalanes. La figura del President de la Generalitat desaparegué fins l’arribada de la Segona República Espanyola i de Francesc Macià. Tanmateix, el convuls segle XIX veié tres presidents d’efímeres Generalitats, tres figures polítiques que, per poc temps, recuperaren les institucions catalanes i mereixen ser recordats i respectats.

El primer de tots, Tomàs Bertran i Soler (1791-1859) fou un polític i escriptor. Afiliat a la francmaçoneria i al Partit Liberal, durant la guerra dels Matiners (1846-1847) intentà unir progressistes i carlins al voltant d’un projecte d’estat que portaria un règim d’autogovern pel Principat a través d’una Diputació General de Catalunya que ell va proclamar el 24 de novembre de 1848. El 4 d’abril de 1849 fou detingut per les autoritats isabelines. El president 122è arribà a proclamar sobre Catalunya: “[Desitjo que] s’emancipi d’una vegada i constitueixi per ella tot sola, un Estat independent i purament democràtic”.

trespresis

El segon dels presidents oblidats no és altre que Rafael Tristany (1814-1899), home que pertanyia a una nissaga de llarga tradició carlina. Comte d’Avinyó, fou un dels principals cabdills carlins a Catalunya durant la Segona Guerra Carlina. Durant la Tercera Guerra Carlina arribà a ocupar el càrrec de cap de l’exèrcit carlí del Principat. L’1 d’octubre de 1874 proclamà el retorn dels furs a Catalunya des del balcó de l’Ajuntament d’Olot, en aquell moment sota control carlí. Rafael Tristany és, així doncs, el 123è president de la Generalitat.

L’últim dels nostres presidents arraconats, el 124è, és el famós Francesc Savalls, militar empordanès que participà en les tres carlinades del segle XIX, arribant al rang de general. Savalls provenia d’una família de propietaris rurals empordanesos i participà en la Primera Guerra Carlina amb tan sols disset anys, arribant al final d’aquesta al grau de capità. La Diputació creada per el seu antecessor Rafael Tristany aguantà amb problemes fins el 18 de març de 1875. Carles VII el nomenà Capità General de Catalunya mentre els últims reductes carlins resistien arreu del territori català. Francesc Savalls és, així doncs, el 124è president de la Generalitat.

No podem oblidar les figures que lluitaren per la nostra Terra i arribaren a donar-ho tot per els seus ideals i les nostres institucions. Carles Puigdemont, el flamant nou president, és, com hem vist, el 133è i no el 130è.

Resultat d'imatges de savalls

Francesc Savalls, 124è President de la Generalitat

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

La independència la farà el poble al carrer

El procés en el qual es troba immersa la nació catalana tingué el seu origen en una decisió del sistema judicial espanyol. L’enèsim dictat autoritari, centralista, castellanitzant, repressiu i colonialista. Una demostració de força bruta més, però aquella va ser diferent. Aquella gota féu vessar el got i milers de

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)