El tractat militar més seguit a Europa va ser escrit en català

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

El tractat de l’Orde de Cavalleria, que regí l’estament militar a Europa des de l’Edat mitjana fins al segle XVII, es va escriure en català amb el titol Llibre de l’orde de Cavalleria. Aquest tractadet sobre els valors morals i religiosos vinculats a l’exercici de les armes, fou redactat per Ramon Llull pels volts de 1275. El llibre de l’orde de Cavalleria és una de les obres més llegides i traduïdes de tots els temps.

El llibre de l’orde de Cavalleria

Format per un pròleg i set capítols doctrinals destinats sobretot a la formació del futur cavaller, el llibre gaudeix durant l’Edat Mitjana d’una àmplia difusió i influència a la literatura posterior, com al ”Tirant lo Blanc”, “la llegenda del rei Artur i els cavallers de la taula rodona” o “Joc de Trons”, entre d’altres.

Cadascun dels set capítols està dedicat a un aspecte diferent: orígens i començaments de la cavalleria, la descripció de l’ofici de cavaller, l’examen de l’aspirant a cavaller, el cerimonial de l’adobament, el significat de l’armament cavalleresc, l’ètica del cavaller, i els privilegis i honors amb què ha de ser correspost.

El recurs a l’al·legoria va representar, en el moment de la seva redacció, una innovació literària.

Ramon Llull proposa una reforma moral de la cavalleria (fidelitat a la monarquia, defensa de la fe i respecte pels estaments socials inferiors). Doncs els guerrers havien estat sempre molt impresentables, massa donats a deixar-se anar per la crida de la sang i, a voltes, disposats a portar-se per davant tant amics com a estranys, amb la peregrina excusa que Déu al cel ja sabria distingir als seus. Fins aleshores, els diversos ordes militars apareguts durant les croades i la Reconquesta no tenien més codi ètic que la impunitat que els hi donava el vincle religiós.

El Llibre de l’orde de cavalleria es proposa el bastirun, sistema ideològic força complet, subtil i, sobretot, adequat a la realitat dels estats europeus del segle XIII, com la Corona Catalana-aragonesa o el Regne de França.

Ramon Llull (1232-1316)

Nascut a Mallorca, fill d’un dels primers pobladors catalans a l’illa, és la figura més internacional de la cultura catalana de tots els temps, l’autor català més llegit arreu del planeta i un dels pensadors més prolífics i originals de l’occident medieval europeu. Autor de més de 200 obres, dedicà la seva vida a promoure un mètode de conversió d’infidels que anomenà Art i que va anar perfeccionant fins a la seva mort als 84 anys.

Membre d’una família benestant va viure amb luxe, ben relacionat amb la cort, escrivim poesia trobadoresca fins que als 30 anys se li aparegué, ni més ni menys cinc cops, Crist crucificat. Li va agafar per renunciar a les seves possessions, donar-se al servei de Déu, fundar monestirs i començà a formar-se, autodidacte, en teologia, filosofia i llengües, convertint-se en un dels pensadors més influents de la història de la humanitat.

 

Xus Lloria. Article publicat originalment a la Xusquipèdia

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura fes-te SOCI de VIBRANT

 

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

La Sardana

D’entre la rica i plural col·lecció de músiques i balls del nostre país, de molts anys ençà que la sardana s’ha consolidat com a dansa nacional. L’aire mediterrani, el caràcter jovial, festiu i popular i la seva força emotiva defineixen aquesta dansa tan genuïna. Però que en sabeu sobre el

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)