El Somni

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) fou un dels escriptors clau del segle XX en llengua catalana. Considerat un poeta d’avantguarda, de ben jove comença a editar i escriure en revistes. Temps enrere havia perdut al seu pare en un vapor, fet que provoca que la seva mare l’ingressi a l’Asil Naval i esdevingui autodidacte. D’ençà de les revoltes populars viscudes durant la Setmana Tràgica, Papasseit es polititza i els seus escrits, en castellà, reflectiran la seva visió política d’extrema esquerra i, al principi, la creença en el projecte de regeneració espanyola.

Joan Salvat-Papasseit

Tot i això, considera l’accés a l’educació i la cultura com element emancipador de classe, situació que el du a criticar la repressió cultural i nacional exercida per Espanya i, finalment, a la defensa de l’independentisme català. Ja des dels 19 anys (1913) fa amistat amb el jove Daniel Cardona qui, des de la Unió Catalanista de Domènec Martí i Julià, pregona un nacionalisme intransigent, frontista amb els imperis i de base popular. L’alçament de Pasqua (1916) i l’assoliment posterior de la secessió d’Irlanda de l’Imperi Britànic van captivar als dos amics: l’única sortida per l’esclavatge de Catalunya sota el jou d’Espanya era la lluita armada des del nacionalisme apolític.

Papasseit comença a escriure en català el 1917 i, des de llavors, va deixant en segon pla les disputes polítiques per centrar-se en l’enriquiment cultural, de l’esperit. Veurem la màxima expressió d’aquest pensament en Cardona, que l’any 1923 publica el llibre La Batalla, amb pròleg d’en Salvat-Papasseit. Els textos del poeta que, en paraules de Josep Pla, havia assolit llavors la maduresa intel·lectual eren plens de referències patriòtiques i de combat, que reflectien l’anhel de llibertat per Catalunya.

L’any 1922 escriu, entre d’altres, el recull de poemes Les Conspiracions, al qual trobareu el poema que us presentem avui: el Somni.

L’any 1924, amb només 30 anys, la tuberculosi acaba prematurament amb la vida de Salvat-Papasseit, igual que ho faria amb d’altres escriptors influents com Kafka i Orwell. La paraula escrita del pensador català roman al record de les generacions posteriors i arriba plenament vigent als nostres dies.

 

 

El Somni

 

Guardeu la terra els pagesos germans,
guardeu—beseu-la amb delit, pam a pam:
ara amb nosaltres marins i gojats
per Catalunya, els vaixells salparan.
Guardeu la terra els pagesos germans.

De cara al món altra volta, i firam!
les gestes nostres no temin la mar:
—qui duu senyera els dofins li fan pas.
Per Catalunya un bell nom voleiant
de cara al món altra volta, i firam!

Fornits atletes, a proa s’hi cap,
deixeu l’Estadi pels fadrins que es fan.
Preneu els estres de viure en combat
per Catalunya: Una passa endavant!
Fornits atletes a proa s’hi cap.

Vosaltres, dones, heroiques com mai,
sigueu valentes que l’empresa és gran:
les nostres filles que aprenguin l’afany.
Per Catalunya reseu català,
vosaltres, dones, heroiques com mai.

Fendim les ones, tal guerrers d’abans;
—de nou l’historia que ens vegi avançant—
volguem ésser-hi entre els pobles més grans:
Per Catalunya, els fanals ben endalt
fendim les ones, tal guerrers d’abans.

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Maria Oliveras, mare de l’anestesiologia catalana

Maria Oliveras i Collellmir (Argelaguer, 6 de setembre de 1910 – Barcelona, 5 de novembre de 2009) fou la primera anestesiòloga de Catalunya. Gràcies a la seva dedicació i les aportacions pioneres que feu, la medicina catalana va fer passos de gegant i va dotar el camp de l’anestesiologia de

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)