El primer banc públic d’Europa es va crear a Catalunya el 1401

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

La Taula de Canvi i Comuns dipòsits de Barcelona va ser la predecessora dels actuals bancs centrals. Es va crear com a suport a la hisenda municipal i per dotar de recursos de crèdit d’ús exclusiu de la ciutat. Tal va ser l’èxit d’aquesta nova institució econòmica que aviat se’n van obrir d’altres taules a diferents ciutats de la Corona Catalana-aragonesa com Mallorca, València, Girona, Tarragona o Perpinyà, i també a la ciutat estat de Gènova, convertint-se les Taules de Canvi catalanes en un referent per a la resta d’Europa.

 taula-de-canvis ent1

La Taula de Canvi de Barcelona

A l’edat Mitjana, Catalunya va esdevenir una potència comercial a la Mediterrània, on el port de Barcelona va destacar per la seva gran activitat comercial. L’activitat econòmica i bancària eren frenètiques, circulava una gran quantitat de moneda de diferents tipus i països que complicaven les transaccions. Van aparèixer els canviadors, molts d’origen italià, que paraven una taula baixa, amb balances i llibres de comptes als centres de comerç, mercats i porxades.

Barcelona finals Edat Mitjana
Barcelona, finals de l’Edat Mitjana

A finals del segle XIV circulaven a Barcelona més de 50 tipus de monedes. Davant tal enrenou, no podien faltar els canviadors murris i la desconfiança dels seus parroquians envers els canvis i la resta de les transaccions. El Consell de Cent de la ciutat, històricament atent a les necessitats dels ciutadans, es va veure obligat a intervenir ordenant que pèrits moneders contrastessin el valor de les monedes.

Contingut restringit

Fes-te soci per accedir a aquest contingut!

Jesús Lloria, divulgador cultural, història i tradicions catalanes

 El llibre que tothom esperava ja és disponible aquí: Historia Vibrant

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

“Sense cultura guanyen ells”

ENTREVISTA A Juan Miguel Morales. Fotògraf establert a Barcelona, nascut a Almeria el 1967. Format a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Interessat pel retrat, la fotografia social i el fotoreportatge, amb la seva feina reivindica i dona suport a la cultura catalana. Membre de l’equip de fotografia de la revista musical Enderrock

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)