El Llobregat, un riu de sang

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

 El comte de Barcelona, Ramon Berenguer III, ha conquerit l’illa de Mallorca per als comtats catalans. Ha estat una batalla cruenta, els cadàvers de sarraïns i catalans reposen sobre la freda pedra de la ciutat de Palma. Un bany de sang. Milers de soldats han pugnat per aconseguir la victòria. Som l’any 1114. Els soldats catalans i els defensors sarraïns han lluitat amb la ferocitat que els atorga la llegenda. Mallorca ja és catalana. Els pobladors musulmans són massacrats i els supervivents esclavitzats.

 

llobregat riu de sang

L’atac ha estat una resposta a la pirateria musulmana assentada a l’illa. A més dels contingents militars aportats per Pisa i Barcelona, també han participat en la batalla Guillem de Montpeller i Eimeric de Narbona amb cavallers, infants i naus, així com diversos nobles de la Provença i el Rosselló.

Acabada la conquesta, però, el comte no té temps de descansar. Ramon Berenguer III s’assabenta que, aprofitant la seva partença, els sarraïns de Prades i de Siurana, en l’actual comarca del Priorat, han reunit una tropa nombrosa per posar setge a la ciutat de Barcelona i recuperar-la per a la dinastia almoràvide.

Així doncs, sense gairebé temps de celebrar la victòria, el monarca parteix cap a Catalunya per lluitar de nou contra l’invasor musulmà. Recull Bernat Desclot, el cronista del Llibre del rei en Pere d’Aragó e dels seus antecessors passats, que l’estol català desembarcà entre Castelldefels i el cap del Llobregat. En assabentar-se que el comte de Barcelona havia pres terra a prop de la ciutat assetjada, els sarraïns recolliren les tendes i es retiraren a correcuita per evitar les hosts catalanes. Malgrat l’intent de fugida, l’exèrcit català els barrà el pas a Martorell i, de nou, la sang es vessà sobre la terra catalana en una nova matança.

En la seva famosa crònica, Bernat Desclot descriu l’escena macabra relatant: “e així moriren-ne aquí tants, que l’aigua de Llobregat n’era tota vermella fins a la mar”. El que no explica el cronista és que les muntanyes de la zona, en caure pluja, acolorien les aigües del riu més llarg de Catalunya d’un color vermell, que, barrejat amb la pròpia sang dels sarraïns, devia donar una imatge dantesca. Les històries, però, engrandirien la gesta dels cavallers i infants catalans per fer tremolar la moral dels sarraïns que gosessin enfrontar-se als Comtats Catalans. La victòria tornava a ser dels catalans, tanmateix, de nou seria agredolça; la consolidació la conquesta de Mallorca hauria d’esperar.

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Entrevista a Santiago Espot

Santiago Espot (La Pobla de Segur, 1963) serà jutjat per l’Audiencia Nacional espanyola per haver signat i promogut, de l’organització que presideix estant, Catalunya Acció, el manifest relacionat amb la famosa xiulada a l’himne espanyol i a Felip VI durant la final de la Copa del Rey celebrada el maig

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)