Crònica de la visita a Flandes

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Els passats dies 10, 11 i 12 de juliol del 2017, una representació de VIBRANT fou rebuda per les institucions de Flandes en una emotiva rebuda oficial. Aquest article és la crònica de la visita del nostre president als nostres companys de Flandes. Fou una visita per al record, carregada d’emocions i de vivències inoblidables.

El matí del dia 10, la comitiva fou recollida a l’aeroport i visità el monument a Gulden Sporen, una batalla que commemoren els flamencs com a diada nacional. Tot seguit, els catalans visitàrem el cementiri de Westvleteren. Ens sorprengué trobar-hi tombes de caire divers; els màrtirs flamencs, a diferència dels belgues, no volien tenir la bandera de l’estat que els oprimia sobre llurs tombes. Aquest fet ens va interessar especialment, car ens féu recordar els catalans forçats a lluitar per hosts estrangeres. A l’Abadia situada a la vora vam dinar tots plegats.

Les tombes flamenques eren més precàries que no pas les belgues

Vàrem visitar, també, a Diksmuide, una gran creu anomenada IJzertoren, la qual és un dels monuments commemoratius més emblemàtics de Bèlgica. Es construí, amb aportacions individuals, com la nostra Sagrada Família. Commemora una de les batalles més ferotges de la Primera Guerra Mundial, la batalla d’Ijzer, i s’ha convertit en un símbol de la pau, la llibertat, la tolerància i també del nacionalisme flamenc. La nit del 15 i el 16 de març de 1946, es va incendiar la primera IJzertoren, però tot i que mai no se’n van conèixer els autors, els flamencs apunten a soldats belgues com a causants. Els autors mai no van ser enxampats. Diversos anys més tard, es va construir una torre nova i més gran al mateix lloc. Amb les restes de l’antiga torre, es va construir la Porta Paxpoort o Pax (Porta de la Pau).

A Bruges férem una visita guiada fantàstica que culminà amb un acte a la plaça major. Allà, a més de veure la torre de guaita amb el campanar, entràrem a l’Ajuntament de Bruges per escoltar parlaments d’autoritats flamenques, les quals donaren una afectuosa benvinguda a la comitiva catalana. Un cop finalitzat l’acte, VIBRANT realitzà una ofrena floral a l’estàtua de Jan Breydel, un dels herois de Flandes. L’emblemàtic lloc fou testimoni, també, del cant de l’himne flamenc. Tot seguit, retornàrem a l’ajuntament amb una banda de recepció. Les vibracions de l’acte foren espectaculars. La comitiva xerrà animadament amb els presents mitjançant les traduccions de na Liebe Van Landeghem, qui permeté que ens entenguéssim parlants de llengües tan diferents.

El preciós Ajuntament de Bruges

El Vlaamse Volksbeweging o VVB és un grup de pressió nacionalista flamenc amb seu a Berchem. Forma part de l’Aliança Europea per la Independència. Aquesta aliança impulsà la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus, de la qual n’és membre i en fou presidenta la catalana i amiga de VIBRANT Anna Arqué. Fou el Vlaamse Volksbeweging qui preparà l’escenari pels parlaments en solidaritat amb Catalunya. La importància del procés que està vivint el nostre país travessa les fronteres i arriba a totes les nacions que lluiten per la seva llibertat.

El president de VIBRANT col·locant la corona de flors a l’estàtua de Jan Breydel

Al llarg de tota la visita es feren palesos els forts lligams que uneixen la nació catalana i la flamenca. En tot moment els organitzadors es preocuparen que no ens faltés res i que tot anés com la seda. Les indicacions i moltes de les pancartes i, sobretot, la corona de flors, estaven en català. El respecte i l’admiració dels flamencs per Catalunya ens resultà commovedora, inefable. Tot foren afalacs i gratificacions, fraternitat. La germanor entre la nostra terra i la seva és la dels pobles que batallen pel seu alliberament nacional. Ens vam sentir com a casa, càlidament acollits per persones com en Pere Jordi, en Pascal, en Steven, na Liebe o en Yves, els quals s’encarregaren de portar-nos per tot el país en un emotiu viatge que ja mai no podrem oblidar. A tots ells, i a les altres persones que van fer possible la visita de VIBRANT a Flandes, els diem gràcies, de tot cor.

El pròxim 10 de setembre del 2017, la nit abans de la Diada Nacional de Catalunya, VIBRANT organitzarà la Marxa de Torxes fins al Fossar de les Moreres amb l’Assemblea Nacional Catalana. El recorregut serà el mateix de cada any, però en aquesta ocasió comptarem amb la presència de 15 tamborers de Flandes i una delegació de cinquanta flamencs que ens faran costat en aquest emotiu dia. Un cop al Fossar, es faran parlaments i ofrenes florals als caiguts per les llibertats i Constitucions de Catalunya.

Fins a reeixir!

El president de VIBRANT i en Pascal amb les banderes de Flandes i de Catalunya davant la torre flamenca

 

Jan Peter Peumans, President del Parlament de Flandes, amb Jordi Riba i Oliveras, President de VIBRANT

 

Ben Weyts, diputat al Parlament Flamenc amb Jordi Riba i Oliveras, President de VIBRANT

 

Jan Van Esbroeck, diputat al Parlament de Flandes

 

L’estàtua al valencià Joan Lluís Vives, castellanitzada com tants fets, gestes i béns de Catalunya

 

El President de VIBRANT sobre l’escenari habilitat pels parlaments

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)