Compromís amb les tres “R”

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Compromís és recordar el passat, treballar el present i deixar el camí preparat pels que vinguin en un futur. Tenim les eines per fer-ho.

Aquest article no anirà acompanyat de xifres mostrant quants érem els que vam intentar votar, ni quants els que no, ni quantes càrregues vam patir, ni quants col·legis van tancar o obrir. Sí que és important guardar les xifres i mostrar les imatges, perquè d’aquesta manera no cauen en l’oblit.

Però el més important és saber mantenir i reforçar el compromís de tots nosaltres, dels polítics i del govern. De tots aquells que creuen en una democràcia, en uns drets civils i uns drets humans de tots els ciutadans. Compromís amb les nostres institucions i la nostra terra.

Hi ha tres paraules que defineixen aquest sentit de compromís i que resulten ben fàciles d’entendre, tres paraules que comencen per una mateixa lletra, la “R”, igual que Referèndum, i que seran la nostra aportació a aquest nou Ú d’octubre:

  • República: Res pública, no significa forma política determinada sinó de la mateixa societat, govern purament escollit.
  • Responsabilitat: Si se suprimeix la llibertat, no pot existir la “responsabilitat moral”
  • Respecte: Una societat es pot mesurar pel grau de respecte que tinguin els ciutadans els uns amb els altres.

Caldria parlar també, perquè entra dins del marc del record, una última paraula, que preferim deixar-la a part

  • Repressió: La societat és inhàbil per evitar les males accions dels individus. Una societat lliure ha de poder mirar a la cara i denunciar als repressors. Pretendre impedir l’expressió dels ciutadans és un delicte prou greu perquè hom miri cap  altra banda.

Sota el paraigua del compromís, som responsables cada vegada més del nostre ideal de Llibertat i Igualtat. Aquest és i serà el nostre compromís amb Catalunya  per continuar treballant pels d’abans i pels del futur.

 

Míriam Garcia Villa. Escriptora. Gestora i coordinació cultural

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

“Miss Cavernícola”

A Catalunya ja va ocórrer durant un temps que un grup de dones van fer de les polítiques socials a favor de les dones, aconseguides en la II República, tot un manual apocalíptic del comportament femení que s’esdevenia en aquells moments. Tot just al final de la segona república, quan

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)