Compromís amb les tres “R”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Compromís és recordar el passat, treballar el present i deixar el camí preparat pels que vinguin en un futur. Tenim les eines per fer-ho.

Aquest article no anirà acompanyat de xifres mostrant quants érem els que vam intentar votar, ni quants els que no, ni quantes càrregues vam patir, ni quants col·legis van tancar o obrir. Sí que és important guardar les xifres i mostrar les imatges, perquè d’aquesta manera no cauen en l’oblit.

Però el més important és saber mantenir i reforçar el compromís de tots nosaltres, dels polítics i del govern. De tots aquells que creuen en una democràcia, en uns drets civils i uns drets humans de tots els ciutadans. Compromís amb les nostres institucions i la nostra terra.

Hi ha tres paraules que defineixen aquest sentit de compromís i que resulten ben fàciles d’entendre, tres paraules que comencen per una mateixa lletra, la “R”, igual que Referèndum, i que seran la nostra aportació a aquest nou Ú d’octubre:

  • República: Res pública, no significa forma política determinada sinó de la mateixa societat, govern purament escollit.
  • Responsabilitat: Si se suprimeix la llibertat, no pot existir la “responsabilitat moral”
  • Respecte: Una societat es pot mesurar pel grau de respecte que tinguin els ciutadans els uns amb els altres.

Caldria parlar també, perquè entra dins del marc del record, una última paraula, que preferim deixar-la a part

  • Repressió: La societat és inhàbil per evitar les males accions dels individus. Una societat lliure ha de poder mirar a la cara i denunciar als repressors. Pretendre impedir l’expressió dels ciutadans és un delicte prou greu perquè hom miri cap  altra banda.

Sota el paraigua del compromís, som responsables cada vegada més del nostre ideal de Llibertat i Igualtat. Aquest és i serà el nostre compromís amb Catalunya  per continuar treballant pels d’abans i pels del futur.

 

Míriam Garcia Villa. Escriptora. Gestora i coordinació cultural

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Unió contra el feixisme i Teresa Pàmies

El 30 i 31 de juliol de 1937 se celebrà la Primera Conferència Nacional de la Dona Jove. Segons l’article publicat el 15 d’agost del mateix any per la revista “Companya”, es van reunir sense distinció d’ideologies ni tendències, disposades a discutir en germania per poder fer front al feixisme

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)