Catanyol sí que és un castellanisme

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Fruit de les sinergies amb altres entitats i associacions catalanistes, a Vibrant ens plau publicar els articles de temàtica cultural i identitària escrits per alguns dels seus membres i que trobareu dins la categoria: Fòrum Germanies.

Passa molt sovint a Catalunya que l’estudi de la llengua catalana des d’un punt de vista acadèmic és té per una mena de substitut de l’acció política. I és innegable que la nostra força nacional, la nostra potència com a nació, també s’expressa en una producció i projecció acadèmica de gran qualitat i quantitat, ja no en matèria estrictament lingüística, sinó en els camps més diversos del coneixement. Però tan cert com això és que sense una cobertura política adequada, sense un acompanyament polític eficaç, tot aquest esforç intel·lectual més que un impuls per a l’alliberament de Catalunya pot representar una resistència a la desaparició.

Vist així, l’academicisme és l’opció de l’apoliticisme de determinades esferes més instruïdes de la població catalana. És la correspondència de l’apoliticisme a què Espanya i França enfonsen les masses vulgars. Per això, si s’ha de retreure a algú aquesta manca de visió política és en primer lloc a qui es té per erudit. Existeix un autoengany a base d’afirmar o de creure que amb el prestigi del coneixement i amb l’ús de la llengua catalana per a transmetre’l es donarà el lloc que es mereix a la llengua catalana. L’autoengany no és que la llengua catalana es mereixi aquest lloc, ni que en surti reforçada, que hi surt, sinó que la llengua catalana no és una abstracció. Dit d’una altra manera, la llengua catalana no és el problema ni la solució per a la llengua catalana, sinó que ho és la manca d’un estat català.

enric prat de la riba
Enric Prat de la Riba, fundador de l’IEC el 1907

Contingut restringit

Fes-te soci per accedir a aquest contingut!

 

 

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

Els músics catalans dels segles XIX i XX. Els oblidats

S’ha escrit molt sobre el Modernisme i el Noucentisme a Catalunya, els grans noms d’arquitectes, pintors, escultors i escriptors formen part del nostre patrimoni cultural més genuí, fins i tot, alguns han esdevingut bandera i símbol de les nostres reivindicacions nacionalistes. Però, qui coneix els nostres músics?, també hi eren

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)