Carles d’Abàsolo, l’home de les mil danses

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en email
Compartició en whatsapp

Divulgar els nostres herois, és quelcom imprescindible per entendre la nostra nació. Sovint no reconeixem prou la tasca de tantes i tantes persones meravelloses que de forma generosa han donat la seva grandesa per millor glòria del nostre país. Mantenir viva la nostra parla, els nostres usos i les nostres tradicions malgrat les dificultats i circumstàncies adverses que hem patit a Catalunya ha sigut una tasca sovint èpica, heroica i generosa. Mantes vegades, no hem sigut a temps de fer els reconeixements deguts o els oportuns homenatges.

Carles d’Abàsolo és un dels nostres herois, deixeble de Joan Amades i Aureli Campmany ha dedicat la seva vida a recuperar les danses i els vestits tradicionals de Catalunya. Etnòleg, folklorista, historiador, mestre de Danses Tradicionals Catalanes, ha donat generosament tot el seu arxiu al museu etnogràfic de Ripoll, 4.715 carpetes, dins de cada carpeta va un ball diferent amb la seva història i diversos vestits tradicionals. Quan el varem conèixer, ens va impactar la seva humanitat, la seva generositat i els seus coneixements.

Si voleu conèixer millor aquest personatge, us convidem a llegir l’entrevista que VIBRANT va publicar en la nostra web: entrevista a Carles d’Abàsolo .

«No hi ha cap nació d’Europa (podríem dir del Món) que no es preocupi del saber popular entre els pobles, no oblidem que és l’element constitutiu on cada poble ha de cercar la seva veritable historia»

 «De la petita cultura neix la gran cultura» Sempre diu en Carles

A VIBRANT ens vàrem conjurar per organitzar un gran acte sorpresa que servis de merescut homenatge a la seva persona i al món dels esbarts, paladins de les nostres tradicions. Els nostres amics del Centre Moral i Cultural del Poblenou se sumaren de seguida posant al servei de la nostra missió les seves infraestructures. La resta va ser molt fàcil, tothom estava disposat a col·laborar en aquest homenatge…

El 4 de novembre, casualment dia de Sant Carles, celebrarem aquest espectacle homenatge a Carles D’Abàsolo, L’Home de les mil danses, amb la participació de cinc esbarts: Esbart Dansaire de GranollersEsbart Català de DansairesEsbart de VallfogonaEsbart Dansaire de Sant Pol i Esbart Montseny del Centre Moral i Cultural del Poblenou.

Fou un acte molt emotiu, presentat i conduït de manera magistral per en Carles Masjoan, director de l’Agrupament d’esbarts dansaires amb les intervencions, entre ball i ball, de Jordi Bartolomé, director de l’esbart Català, el d’en d’Abàsolo des dels 7 anys; na Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona i marmessora seva, ell va recuperar el ball del Roser de Vallfogona; la Roser Vilardell, directora del Museu etnogràfic de Ripoll on guarda l’arxiu Carles d’Abàsolo, en Josep Maria Recassens, director del Centre Moral que va obrir l’acte amb una gran i sentida intervenció i  l’Antoni Herrera, subdirector general de Protecció i Promoció de Cultura Popular i Tradicional en representació institucional del departament de Cultura i substituint al nostre conseller Lluís Puig absent, malgrat la il·lusió expressada per ser-hi. No van faltar les referències, pràcticament obligades, a la repressió que s’exerceix a sobre de les nostres institucions i representants polítics, motiu pel qual no va poder assistir el conseller de cultura. El sentiment d’un poble no es pot reprimir, la nostra cultura viu en les nostres tradicions.

L’última intervenció va ser la del David d’Abàsolo, fill de l’homenatjat i còmplice necessari de l’organització, entusiasta en els agraïments i emotiva en la cosa personal i les referències als traumàtics fets que sacsegen les nostres llibertats.

A tots volem agrair la seva participació.

Us convidem a veure el reportatge de l’acte en la GALERIA de la nostra web

Carles d’Abàsolo expressa el seu agraïment i les seves reflexions que no poden deixar indiferent a ningú que s’estimi el nostre país:

BENVOLGUTS  AMICS  

El temps passa molt ràpid, i els records i les impressions d’uns dies, ja molt llunyans, van esborrant-se; però no del tot, estant endormiscats, i només necessiten una petita espurna per desvetllar-se, i de cop, en un rapidíssim instant és fan vius, suprimint la sensació de llunyania, i de gris emboirament. Avui és un d’aquests dies, en que m’adono de la feina feta, i que la dansa històrica-tradicional catalana, el seu estudi, la seva ensenyança, i divulgació, han estat la meva passió, i tota la meva vida.

Moltes coses podria explicar que en venen a la memòria: fets, histories, anècdotes…, que estic segur que us agradaria escoltar, però potser en altra ocasió.

No sé si soc mereixedor de l’honor que m’heu feu en reconeixement a la tasca feta, i que tant m’honora, en qualsevol cas espero poder-me’n fer. El que sí que sé és que he conegut homes i dones senzills molts d’ells anònims, que també s’ho mereixien, que van treballar i van lluitar perquè una tradició, un costum o una dansa històrica-tradicional no és perdés, en record a tots ells, voldria expressar el més emotiu agraïment.

Així mateix, també el reconeixement i suport a tots aquells que avui estant amenaçats o mancats de llibertat per defensar Catalunya, la seva cultura i les seves institucions, vull expressar el meu suport i fer avinent que tinguin present que un poble que té tradicions i costums, que té danses i cançons, que té qui les practica, qui va a escoltar-les i veure-les amb fervor, ha d’assolir un dia o un altre, si és que no la té, la suprema llibertat, triomfant i duradora.Visca Catalunya !!!!

Rebeu, tots el agraïment més sincer d’aquest senzill etnògraf, historiador, Mestre de dansa tradicional i folklorista aficionat. Aficionat, però professional, en el que es refereix a estimar Catalunya, la seva gent, la seva historia, la seva cultura, i els seus costums tradicionals  especialment el Ball i la Dansa històrica. Moltes gràcies.

Carles  d’Abásolo

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura, fes-te SOCI de VIBRANT

COMPARTEIX L’ARTICLE!

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

|

També et pot interessar

La Bandera – Daniel Cardona i Civit

«I no saben que un núvol d’estiu, blanc, lliscant pel cel blau, és la nostra bandera; que en un dia clar, un tossal cobert de neu i el firmament servint-li de fons, són els nostres colors que resplendeixen; que la vela d’una barca, brillant ben lluny per sobre les ones,

LLEGEIX-LO

EL MÉS NOU A

LA GALERIA

(EN CONSTRUCCIÓ)