L’Alguer, perla de la nació catalana

Al mig del mediterrani, a l’illa de Sardenya, s’hi amaga una de les perles més boniques de tots els Països Catalans, l’Alguer. Oblidada fins mitjans del segle XIX per la resta de la nació, aquesta ciutat ha conservat la cultura i la llengua que la uneixen amb Catalunya, València i Mallorca. 

imatge-principal

L’Alguer va ser fundat pel 1102 per la família genovesa Doria com a fortificació portuària. El 1354 i com a conseqüència de la guerra veneciano-genovesa, l’estol català ocupà la ciutat i aquesta fou repoblada amb catalans, súbdits del rei. Amb l’arribada de la nefasta Guerra de Successió, el control fou perdut el 1702, passant-ne l’administració a mans piemonteses el 1720.  

El centre històric de la ciutat recorda a l’arquitectura catalana a la que ens té acostumats el nostre país. Petit, de carrers estrets, farcit de fanals que donen una estampa gairebé mística de nit. Edificis que recorden l’estada catalana, monuments religiosos i molts, molts turistes. La substitució demogràfica duta a terme per Pere el Cerimoniós el 1354 portà a la ciutat la nació catalana.  L’alguerès és la varietat del català parlada per uns setze mil catalans. El català fou llengua oficial en aquest indret fins el segle XVII. Els algueresos han mantingut la seva llengua fins avui tot i la pressió dels dialectes sards i de les llengües estatals com el castellà o l’italià, aquest últim especialment en l’actualitat.

alguer-01

Degut a l’aïllament de l’illa, l’alguerès ha evolucionat de manera diferent al català que es parla a la resta del domini lingüístic, fent-lo potser el més difícil d’entendre dels dialectes del català. En el lèxic hi trobem arcaismes del català, mots manllevats dels dialectes del sard, del castellà durant l’imperialisme borbònic i de l’italià. Poc més dels vint per cent dels habitants de l’Alguer parlen el català, i només un tretze per cent l’empra habitualment. La millora de les comunicacions amb la resta dels Països Catalans ha fet revifar la llengua, que havia passat a ser una cosa de vells degut a l’ús de l’italià en els mitjans de comunicació de masses i l’escola. Amb el contacte amb joves que parlen català, l’ús de l’alguerès ha crescut en ser vist no com quelcom arcaic sinó com una forma actual de comunicar-se.

Els algueresos anomenen la seva ciutat «la Barceloneta» (pronunciat /baɫsaɾuˈneta/) a causa de l’ascendència barcelonina dels habitants de la ciutat. Entre Barcelona i l’Alguer s’organitzen viatges xàrter, generalment durant l’estiu, fet que ha comportat canvis positius en l’ús i la concepció d’aquest dialecte del català.

alguer-03

L’any 1902 es funda la primera Agrupació Catalanista de l’illa. Des del 1997 la llengua catalana compta amb reconeixement i legislació lingüística específica atorgada pel Consell Regional de Sardenya en la llei de Promozione e valorizzazione della cultura e della lingua della Sardegna. A més a més, diferents entitats, com ara Òmnium Cultural, el Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori i l’Obra Cultural de l’Alguer, promouen la llengua i cultura pròpies. Recentment, el municipi de l’Alguer ha organitzat cursos intensius als seus empleats. Gràcies a això, ara tots els ciutadans poden adreçar-se en alguerès a l’administració de la ciutat. També s’estan organitzant cursos de llengua per a nens i adults amb el suport de la Generalitat de Catalunya. La perla de la nació recupera la seva memòria.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail