La primera Víbria de la nova Barcelona

Ara que les figures de la Colla del Drac no ballen, ara que els diables no dansem i les gralles fa estona que no canten, asseguts a la gespa del final de la Rambla, un company de Dracs m’explica una curiosa història. El meu barri, el Poblenou, sempre ha tingut una estima especial pels cercaviles, correfocs, dracs, gegants i, en general, cultura popular. Un barri ple d’històries, ple de vivències i d’anècdotes per escriure. La primera, la que m’explica l’Armand, membre de la Colla, és la de la Víbria del Poblenou.

L’any de les olimpíades, el 1992, la ciutat comtal es presentava al món, però al barri apareixia, recuperada, una fera del bestiari mitològic català, la Víbria. Una fera amb cos demoníac, mamelles prominents, urpes d’au, ales de rat-penat i molta mala bava, una bèstia malvada; la femella del Drac. Els seus orígens es remunten a l’Edat Medieval, abans fins i tot del segle XIV, on participava en processions del Corpus i a festes reials com les coronacions. I és que als catalans sempre ens han agradat els focs, la foscor i les festes obscures, o no?

Per als nens, la Víbria pot causar esglai i por a primera vista, però el 1994 un nen que se l’estimava de valent li decidí donar el seu xumet com a mostra de superació d’una etapa i des de llavors, cada any, desenes de nens li entreguen a la bèstia l’objecte més simbòlic de la part més primerenca de la vida, el xumet. Convertida la figura, així doncs, en tradició i buc insígnia de la cultura del barri, la Víbria gaudeix actualment de l’amor incondicional de tots els poblenovins i poblenovines. Per als veïns i veïnes no hi ha dubte, la primera Víbria recuperada de la capital catalana és la del Poblenou, seguida, de molt a prop, de la ciutat mateixa, apareguda l’any següent, el 1993. El fet que s’ignori la història real i la anterioritat de la bèstia local genera un animat i encès debat entre els detractors i defensors d’aquesta versió. No heu de patir, però, doncs la Víbria no tornarà a sortir a escampar el seu malèfic terror en forma de foc fins al maig de l’any vinent, durant les Festes de Maig del Poblenou. Mentrestant, però, podeu veure les altres Víbries de Barcelona, que són, no ho oblidem pas, més noves.

Un diable del Poblenou

 

Per donar suport a les iniciatives de recerca i a la divulgació independent de la nostra història, tradicions i cultura fes-te SOCI de VIBRANT

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail